Επίσκεψη στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο Ευγενίδειου Ιδρύματος - Μάρτιος 2017

                       planetar1

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών επισκέψεων του τρέχοντος διδακτικού έτους, η Β΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος στην Καλλιθέα.

planetar4  planetar2

planetar11  planetar12

Οι περισσότεροι μαθητές βρέθηκαν για πρώτη φορά στο χώρο κι έτσι είχαν την ευκαιρία να μάθουν πως  ένα πλανητάριο είναι μια αίθουσα κατασκευασμένη για την παρουσίαση παραστάσεων σχετικών με την Αστρονομία και τον νυκτερινό ουρανό.

Στην αρχική και βασική του λειτουργία δίνει κυρίως μια ρεαλιστική προσομοίωση του ουρανού. Η οθόνη του ταυτίζεται με την οροφή του κτίσματος και έχει τη μορφή ημισφαιρικού θόλου.

 

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Το Ευγενίδειο Πλανητάριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1966 ενώ το 2003 άνοιξε τις πύλες του στο κοινό ο διάδοχός του, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο.

         palio neo planitario

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι αμφιθεατρικό, κεκλιμένο κατά 23,5 μοίρες ως προς το επίπεδο, με θολωτή οθόνη διαμέτρου 25 μέτρων της οποίας η επιφάνεια φτάνει τα 950 τετραγωνικά μέτρα.

                    planitario tholos

Ο αριθμός των καθισμάτων περιορίστηκε στα 280 αφενός μεν για τη δημιουργία χώρου σε κάθε κάθισμα, όπου έχουν τοποθετηθεί διαδραστικά κουμπιά για τον έλεγχο των παραστάσεων από τους θεατές, αφετέρου δε για να δοθεί μεγαλύτερη άνεση από τους επισκέπτες. Καθένα από τα νέα καθίσματα υποστηρίζει πλήρως το κεφάλι του θεατή και είναι κεκλιμένο αναλόγως της θέσεώς του στο αμφιθέατρο.

                   planitario aithousa

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια του κόσμου.

Τα συστήματα προβολής βασίζονται στο συνδυασμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και ισχυρών προβολικών συστημάτων υψηλής ανάλυσης.

Ειδικοί ισχυροί υπολογιστές μπορούν να υποστηρίξουν την επεξεργασία και τη δημιουργία των τρισδιάστατων γραφικών σε πραγματικό χρόνο. Τα βασικό λοιπόν πλεονέκτημα του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, όπως διαπιστώσαμε και οι ίδιοι από την παράσταση που παρακολουθήσαμε, είναι η δυνατότητά του να δημιουργεί την αίσθηση της "ενσωμάτωσης" στον εικονικό χώρο. Βρεθήκαμε δηλαδή πραγματικά στον προβαλλόμενο κόσμο, περιβαλλόμενοι από τις εικόνες και τους ήχους του.

Η ψηφιακή παράσταση παίζεται από υπολογιστές και προβολείς περιμετρικά γύρω γύρω από τον θόλο. Υπάρχουν έξι προβολείς που ο καθένας παίζει το ένα έκτο της παράστασης και με ένα σύστημα αυτοματισμού ενοποιούνται, ώστε να φαίνονται σε μια ενιαία εικόνα.

 

Η ψηφιακή παράσταση που παρακολουθήσαμε: "Στα μονοπάτια των άστρων" 

planetar6  planetar7

planetar8  planetar9

Η παράσταση που παρακολουθήσαμε είναι μια παραγωγή του Ευγενίδειου Ιδρύματος του 2013 και έχει διάρκεια 40 λεπτά. 

"Στα μονοπάτια των άστρων", οι παράξενοι κόσμοι του Γαλαξία μας παρέλασαν μπροστά στα μάτια μας χάρη στην πρόοδο της αστρονομικής έρευνας και της διαστημικής επιστήμης. Μία απολαυστική ταινία με απίστευτα γραφικά και εξαιρετική μουσική.

sta monopatia ton astron  monopatia astron2

Η αφήγηση ήταν εξαιρετική με πληροφορίες για την εξέλιξη του σύμπαντος, για σμήνη και υπερσμήνη γαλαξιών, για κοσμικά σύννεφα και αστρογένεση, για μεσογαλαξιακά νεφελώματα, για τη διάρκεια ζωής του ήλιου μας, για τη λάμψη των άστρων, για τις εκρήξεις Σουπερνόβα και Πάλσαρ, για το Βόρειο και Νότιο Σέλας.

monopatia astron1  monopatia astron3

Μάθαμε πως τα άστρα γεννιούνται, εξελίσσονται και πεθαίνουν. Σε όλη αυτή τη διαδικασία συμβαίνουν αστρικές εκρήξεις και δημιουργούνται αστρικά λείψανα και μαύρες τρύπες.

Ακολουθεί ένα τρέιλερ της ταινίας:

 

 

           planetar3

                    planetar5